Arapça Yarışmalarında Muhteşem Final Gerçekleşti / 22.05.2015
Milli eğitim Bakanlığı (MEB) Din Eğitimi Genel Müdürlüğü ve Akademi Lisan ve İlmi Araştırmalar Derneğinin organizasyonu ile Kayseri İmam Hatip Mezunları Derneği KİMDER'in ev sahipliğinde düzenlenen 6. Uluslararası Arapça Yarışması, final müsabakaları ve ödül töreni ile Kayseri'de tamamlandı.
Milli Eğitim Bakanlığı Din Öğretimi Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenen, Akademi Lisan ve İlmi Araştırmalar Derneğince koordinasyonu yürütülen 6. Uluslararası Arapça Yarışmaları kapsamında İmam Hatip Liseleri Arapça Yarışması Türkiye yarı final ve finalleri Kayseri'de gerçekleştirildi.

20-21-22 Mayıs 2015 tarihlerinde Kayseri Kadir Has Kongre ve Spor Salonunda gerçekleştirilen yarışmalarda, Türkiye genelindeki İmam Hatip Ortaokulları, Anadolu İmam Hatip Liseleri ve Uluslararası İmam Hatip Liseleri yarıştılar.

Kayseri'deki final yarışmaların ilk gününde, il ve bölge elemelerini birincilikle geçerek ülke finalinde yarışmaya hak kazanan İmam Hatip Ortaokulları, Arapça Şiir, Arapça Metin Canlandırma ve Arapça Çocuk Şarkıları kategorilerinde yeteneklerini sergilediler.

TÜRKİYE’NİN İMAM HATİP ORTAOKULLARINI ARAPÇA HEYECANI BULUŞTURDU

“Videonu Çek Gönder” kuralı çerçevesinde yürütülen yarışmalara 81 ilden 1401 video katıldı. 917 İmam Hatip Ortaokulundan 8067 öğrencinin katıldığı yarışmalar, Arapça Şiir Okuma, Arapça Hikaye Canlandırma ve Arapça Çocuk Şarkıları dallarında gerçekleştirildi. İl ve bölge elemelerini birincilikle tamamlayan 10’ar okul Türkiye Finallerinde Kayseri Kadir Has Kongre Merkezi’nde sahne alarak yarıştılar.

Arapça Şiir okuma dalında Mardin Midyat İmam Hatip Ortaokulu Türkiye üçüncüsü, Balıkesir İvrindi İmam Hatip Ortaokulu Türkiye ikincisi, Muş Merkez Farabi İmam Hatip Ortaokulu ise Türkiye birincisi oldu.

Arapça Hikaye Canlandırma yarışmalarında Rize Güneysu Kaptan Ahmet Erdoğan İmam Hatip Ortaokulu Türkiye üçüncüsü, İzmir Karabağlar Akşemsetin İmam Hatip Ortaokulu Türkiye ikincisi, Kocaeli İzmit Evliya Çelebi İmam Hatip Ortaokulu ise Türkiye Birincisi oldu.

Yarışmaların en renkli kısmı olan Arapça çocuk şarkıları dalında ise Amasya Suluova İmam Hatip Ortaokulu Türkiye üçüncüsü, Erzurum Pasinler İbrahim Hakkı İmam Hatip Ortaokulu Türkiye ikincisi, Bursa Gemlik İmam Hatip Ortaokulu ise Türkiye birincisi oldu.

Yarışmaların ödül töreni TRT Arapça kanalının yanı sıra başta Kayseri’deki yerel televizyonlar olmak üzere birçok televizyon kanalından canlı olarak yayınlandı. Ödül töreninde konuşan Din Öğretimi Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Mehmet Nezir Gül, kısa bir süre içinde İmam hatip ortaokullarının hiç kimsenin hayal dahi edemeyeceği büyük bir performans sergilediklerini, bu heyecanı yaşamanın vermiş olduğu mutluluğa değindi.

İmam Hatip Ortaokullarının Arapça şiir, hikaye canlandırmada liseli öğrencilerden daha iyi bir performans gösterdiklerini vurgulayan Gül, yaş küçüldükçe dil öğretiminde yaşanan ilerlemenin de arttığına dikkat çekti. Ödül töreninde Talas Belediye Başkanı Dr. Mustafa PALANCIOĞLU, Kayseri Vali Yardımcısı Mustafa MASATLI, Ak Parti Kayseri Milletvekili Adayı Memursen Kayseri Eski İl Başkanı Aydın KALKAN öğrencilere hediyelerini takdim ettiler.

İMAM HATİP LİSELERİNDE ARAPÇA HEYECANI HER YIL ARTIYOR

Liseler arasındaki yarışmalarda Arapça şiir okuma ve Arapça hikaye canlandırma kategorilerinin finalleri yapılırken bilgi yarışması kategorisinin iki ayrı oturumda yarı finalleri düzenlendi.

Ayrıca, müsabakaların uluslararası bölümünde uluslararası şiir ve uluslararası metin canlandırma yarışmalarının finalleri gerçekleştirildi.

Arapça Yarışmaları Koordinasyon Kurulunca basına yapılan açıklamada, Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sanat Merkezinde düzenlenen törende yaptığı açıklamada, Türkiye genelinde 81 ilden 805 imam hatip lisesi, 917 imam hatip ortaokulu olmak üzere toplam bin 722 okuldan 21 bin 512 öğrencinin yarışmalara katıldığı ifade edildi.

Liseler arasındaki bilgi yarışması kategorisinde 650 okulda 8 bin 548 öğrenci, şiir kategorisinde 681 okuldan 2 bin 797 öğrenci, metin canlandırma yarışmasında 349 okuldan bin 469 öğrencinin il elemelerinde ter döktüğünü belirten açıklamada, öğrencilerin bölge yarışmalarından sonra Kayseri'deki finale katıldığı açıklandı.

Yarışmaların uluslararası bölümüne ise Kayseri, Konya ve İstanbul'daki üç uluslararası imam hatip lisesi ile 53 ayrı ülkeden 266 öğrencinin katıldı. Bu yarışma vesilesiyle Arapçayı öğretmek ve sevdirmek adına uluslararası katılımlı bir yarışma düzenlemekten mutluluk duyulduğu vurgulandı.

Yarışmalarda dereceye girenler şu şekilde sıralandı:

İmam Hatip Liseleri Arapça Şiir Okuma Kategorisinde, Çorum Merkez Anadolu İmam Hatip Lisesi birinci, Şanlıurfa Haliliye Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi ikinci, Sakarya Anadolu İmam Hatip Lisesi üçüncü oldu.

İmam Hatip Liseleri Arapça Metin Canlandırma Kategorisinde, Batman Merkez Mehmet Şimşek Anadolu İmam Hatip Lisesi birinci, Şanlıurfa Haliliye Anadolu İmam Hatip Lisesi ikinci, Samsun Bafra Anadolu İmam Hatip Lisesi ise üçüncülüğü elde etti.

İmam Hatip Liseleri Bilgi Yarışması yarı finalleri birinci oturumunda, Samsun 19 Mayıs Anadolu İmam Hatip Lisesi birinci, Adana Seyhan Merkez Anadolu İmam Hatip Lisesi ikinci oldu.

Bilgi yarışmasının ikinci oturumunda ise Konya Selçuklu Mahmut Sami Ramazanoğlu Anadolu İmam Hatip Lisesi birinciliği, İstanbul Bahçelievler Anadolu İmam Hatip Lisesi de ikinciliği elde etti. Bilgi yarışması bir ve ikinci oturumunda dereceye giren okullar, cuma günkü Türkiye finallerinde kıyasıya yarıştılar ve Konya Mahmut Sami Ramazanoğlu Anadolu İmam Hatip Lisesi 6.Arapça Bilgi Yarışmalarında Birinciliği elde etti.

ULUSLARARASI DÜZEYDE BİR HEYECAN!

Bu yıl Arapça Yarışmaları, ülkemizdeki Uluslararası İmam Hatip Liseleri öğrencilerinin performansları ile daha zengin bir katılımla tamamlandı. Şiir ve Metin Canlandırma kategorilerinde Türkiye birinciliği elde eden okulumuz, kendi ülkelerini temsil etmeye hak kazanan ve bölge elemeleri sürecinde kendi kıtalarındaki ülkeleri temsil eden öğrencileri geride bırakan kıta birincileri ile kıyasıya yarıştılar.

Uluslararası şiir yarışmalarının sonucunda Uganda 3., Türkiye 2. ve Ürdün 1.'lik elde etti.

Uluslararası metin canlandırma yarışmalarının sonucunda ise 3.Pakistan, 2.Yemen ve 1.Türkiye oldu.

Dereceye girenlere madalya ve katılım belgesinin yanı sıra çeşitli hediyeler verildi.

Kayseri Kadir Has Kongre Merkezi’nde düzenlenen ödül törenine, Vali Yardımcısı Mustafa Masatlı, Melikgazi Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç, Kocasinan Belediye Başkanı Ahmet Çolakbayrakdar, Talas Belediye Başkanı Mustafa Palancıoğlu, MEB Din İşleri Genel Müdürü Nazif Yılmaz, İl Milli Eğitim Müdürü Bilal Yılmaz Çandıroğlu, Müftü Vekili Galip Koçer, davetliler ve çok sayıda öğrenci katıldı.

Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından bir konuşma yapan MEB Din İşleri Genel Müdürü Nazif Yılmaz, "Türkiye’de imam hatip liselerinde ve artık imam hatip ortaokullarında 6’ıncısı gerçekleşerek bir dönüm noktası olmuştur. Gerçekten şimdiye kadar bu yarışmalara katılan öyle öğrencilerimiz olmuştur ki, o Arapçaya bir defa dokunmuştur ama Arapça ona hayatını değiştirecek kadar dokunmuştur" ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından yarışmada dereceye giren öğrencilere ödülleri verildi.